God dag kära bloggare.
Just nu är det Marcus som sitter och bloggar, ni kan ju kanske förstå det eftersom jag skriver korrekt svenska och inte som jag pratar.
Vill härmed ha kommentarer på hur en pirog ska se ut, skriv utförligt hur den ska vara!
Jag gjorde NATURLIGTVIS en pirog som såg ut som en pirog, alltså rund deg som jag lade köttfärs i och vek upp kanterna runt köttfärsen så det blev en liten "mun" där man såg köttfärsen.
Detta är enligt Ida helt fel och det fick man höra.
Kan även tillägga att det var under mysiga och vänliga former vi gjorde resterande piroger.
xoxo Marcus "Porsche" Jonsson
Pappa Viking
28 april 2011 15:52
Jag står på din sida i det här fallet, Marcus, jag tycker du är duktig för att vara så ung, göra piroger när man inte ens fyllt 21, har man hört nå värre, å pappa ska du bli, och jag farfar. Och jag har inte ens gjort piroger än och jag är 37.
Nää Ida ja tyck han ä duktin ja........;-)
Mica
28 april 2011 17:25
Okej, nu ska jag hjälpa er att reda ut det här.
Jag förstår fällan Marcus har gått i, den s.k Gorbys-fällan (klassiskt rookie mistake i pirog-kretsar).
Förklaring följer;
En pirog som man gör hemma är en sån här inbakad grunka, ser ut som en mini-calzone typ.
Som på bilderna i föregående inlägg (jättefina piroger btw). Det är liksom en gammal hederlig traditionell pirog, en sån man fick göra på hemkunskapen i skolan.
Sen finns det finska piroger som har samma utseende som dom Marcus "Porsche" Jonsson verkar ha försökt tillverka. Fast finnarna fyller tydligen sina piroger med risgrynsgröt......
Sen finns det Gorbys. Typ en finsk pirogs utseende fast med en vanlig pirogs innehåll.
Har man aldrig försökt tillverka en pirog på egen hand förut förstår jag att man försöker sig på en Gorbys. En hemmagjord pirog kommer dock aldrig smaka som en Gorbys och vice versa. Hela vitsen med att göra en egen pirog är ju att den ska smaka som att man har gjort den själv, annars skulle man ju lika gärna kunnat spara både tid och möda och köpt en Gorbys på Konsum för en tia.
Och i Öststaterna stoppar dom in allt möjligt i sina piroger, typ frukt och ägg. När jag bodde på Mariehem hade jag en granne från Polen som brukade bjuda på pyttesmå, kokta piroger som var fyllda med blåbärssylt och rullade i socker. Det var inte så gott. Men så gör dom tydligen i Polen.
Slutsatsen av detta kan ju då vara att ingenting är skrivet i sten i pirog-världen. Men är man sugen på en Gorbys bör man köpa en Gorbys, inte försöka baka den själv.
Uppskattar den korrekta svenskan förresten! Tack för det Marcus "Porsche" Jonsson.
Hoppas mitt svar hjälpte er att återställa husfriden.
//Pirog-expert Lundgren